Andrea napja van. | 2024.04.18

Felsőoktatási és ipari együttműködési központ épületét adták át Miskolcon

2019-06-05 17:15:00

Korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.(ÉMI) a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatának keretében. A központ épületét szerdán adták át.

    Az egyetem tájékoztatása szerint a csaknem 6 milliárd forintos központ célja a fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok piaci alapon történő kiszolgálása.
    A Miskolci Egyetem 2020-ig kijelölt "Innovatív tudásváros" programja erőteljes kutatási, fejlesztési és innovációs aktivitást, fókuszpontok kijelölését, piaci igények feltárását és kiszolgálását, valamint a nemzetköziesedési folyamatok erősítését tűzte ki célul. A FIEK közös kutatói hálózat és infrastruktúra létrehozásával jött létre.
    A FIEK-nek köszönhetően az egyetemi infrastruktúra alkalmassá válik a gazdaság által támasztott igények kielégítésére, a hatékony tudás- és technológiatranszfer megvalósítására. A központ létrejötte tovább erősíti a konzorciumi partnerekkel kialakított együttműködést és közös munkát, valamint színteréül szolgál a jövőbeni gazdasági partnerek potenciális igényeinek üzleti alapú kiszolgálásának is, kitágítva ezzel az egyetem tudományos működésének határait, erősítve szellemi kisugárzását és hídképző szerepét - közölte az egyetem.