Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: a klímavédelemhez való alkalmazkodás gazdasági haszonnal is jár

2019-06-05 15:36:30

A klímavédelemhez való alkalmazkodás gazdasági haszonnal is jár - hangsúlyozta Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán. 

    Az ÁSZ nemrég egy elemzésben járta körbe, hogy hogyan lehetne összekapcsolni az ország gazdasági versenyképességét és a társadalmi jólét fenntarthatóságának növelését a klímavédelmi intézkedésekkel - mondta. 
    Ehhez elsősorban a közszférában lehetne új intézkedésekről dönteni, mivel az állam a nyereségek maximalizálását félretéve képes olyan hosszútávú intézkedéseket hozni, amelyek összekapcsolják a versenyképességet és a környezetvédelmet - fűzte hozzá.  Példaként megjegyezte, hogy az elektromos autók használata javítaná a tömegközlekedés színvonalát és gazdasági előnyhöz is jutatná Magyarországot abban az esetben, ha a gyártás az országban zajlana. 
    Pulay Gyula felidézte: az Országgyűlés is rámutatott az októberben elfogadott nemzeti védelmi stratégiánál arra, hogy a klímavédelmet nem úgy kell felfogni, mint egy kiadást, hiszen a klímavédelemmel számos technológia fejlesztés, innováció és az emberek életét jobbá tevő technikai változás is együtt jár.