Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint 648 milliárd forint a tartalék a jövő évi büdzsében

2019-06-04 19:59:00

Több mint 648 milliárd forint a tartalék a jövő évi büdzsében, az idei előirányzott 381 milliárd forint után, az előre nem látható kockázatok kezelésére és az év közben felmerülő kormányzati intézkedések forrására - derül ki az Országgyűlésnek szerdán benyújtott költségvetési törvényjavaslatból.

    A javaslat szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összeg 165 milliárdról 110 milliárd forintra csökken. A céltartalékok összege 136 milliárd forintról több mint 165 milliárd forintra nő. Az országvédelmi alap emelkedik a legnagyobb mértékben, 60 milliárd forintról 378 milliárdra. A tartalékok közé sorolt beruházás előkészítési alap 20 milliárd forintól 10 milliárdra csökken.
    Az indoklás szerint a kormány célja a fiskális biztonság megerősítése és fenntartása, melynek érdekében - a külső kockázatok kivédésére és kezelésére - a GDP 1 százalékát kitevő mértékben biztonsági tartalékokat képez az országvédelmi alap és a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatain.
    A céltartalékok többek között a közszféra bérkompenzációs juttatását, a prémiumévek programot, az Állami Számvevőszék illetményalap változását, a központi költségvetési szervek racionalizálási intézkedéseinek segítését szolgálják.
    Az országvédelmi alap csak abban az esetben és olyan mértékben használható fel, amennyiben a hiánycél elérése biztosított.