Emma napja van. | 2024.04.19

Vízügy: lassul a Duna apadása

2019-06-04 13:39:00

A meleg időjárás hatására a magasan lévő vízgyűjtőkőn a napokban elindult hóolvadás miatt lassul a Duna apadása, de a fővárosban vízszintemelkedés nem várható - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

    Közleményük szerint az országban jelenleg több mint 760 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.
    A Duna Nagymaros feletti szakaszán egy-két napos stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés, alatta pedig a lassú apadás valószínű. A Duna árhulla reggel a Mohács alatti szakaszon tetőzött. Budapestnél 10 órakor a vízállás 472 centiméter volt, ami 116 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 centiméter) képest. A budapesti apadás szerda reggelig egyre lassuló ütemben folytatódik, majd szinte stagnálásba vált a következő két napban. Péntektől viszont újból gyorsulhat az apadás. A vízállás 400 centiméteres szint alá való csökkenése vasárnap a déli órákban valószínűsíthető.
    A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében van. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.
    A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az elsőfokú szintek feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein folytatódik a csapadékos időjárás.
    Számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösök vízrendszerén újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőző szintek elmaradnak a jelenleg mértektől, helyenként közelítik csak meg az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez tartozó szinteket. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is hatással van - fejtették ki.
    A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.