Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kárpát-medencei kerékpáros emléktúrát szerveznek

2019-06-04 11:51:00

"Tekerj otthonról hazáig!" elnevezéssel Kárpát-medencei kerékpáros emléktúrát szervez a Pesti Fiatalokért Egyesület, hogy ezzel erősítsék a nemzeti összetartozást. 

    Kozma Dávid a szervezet képviseletében a rendezvényt bejelentve kedden, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontos, hogy a nemzeti összetartozás tettekben is kifejezésre jusson, hogy a magyar fiatalok - éljenek Magyarország határain belül vagy kívül - aktívan részt vegyenek a közösségformálásban, a nemzet erősítésében.
    A fiatalok felelőssége, hogy a nemzeti összetartozás unokáink számára is a mindennapok része legyen - tette hozzá. 
    Mint mondta, a közösségek a nemzet tartópillérei, a közös élmények alapozzák meg az összetartozás érzését, az egymás iránti tiszteletet, ezért szervezik meg a kerékpáros túrát. 
    Négy helyszínről összesen 76 település érintésével haladnak a kerékpárosok Budapest felé, ahová egyszerre érkeznek meg augusztus 20-án. Az egyik útvonal Dunaszerdahelyről (187 kilométer), a másik Nagyváradról (389 kilométer), a harmadik Szabadkáról (274 kilométer), a negyedik pedig Beregszászról (424 kilométer) indul, és a kerékpárosok augusztus 20-án a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében találkoznak. 
    A rendezvényre az otthonrolhaza.hu weboldalon lehet regisztrálni, augusztusban pedig mobiltelefonos applikáció is indul, hogy a résztvevők nyomon követhessék, merre halad a többi boly. 
    Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, nagyon örülnek annak, hogy az intézmény a magyar ifjúság számára ma is olyan ikonikus helyszín a városon belül, hogy a rendezvény befutójának választották. 
    A rendezvény nagykövete Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó és Miklós Edit olimpiai 7. helyezett alpesi síző, mindketten az összetartozás fontosságát hangsúlyozták és csatlakozásra buzdítottak. 
    A sajtótájékoztatón a túrához csatlakozó Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek is a rendezvényhez csatlakozás fontosságáról beszéltek.