Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EU 100 millió eurót juttat a ciklonok sújtotta Mozambiknak

2019-06-03 17:45:00

Az Európai Unió 100 millió euróval (mintegy 32 milliárd forint) járul hozzá a Mozambik jelentős részén végigsöprő ciklonok utáni helyreállítási munkálatok költségeihez - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

    Márciusban Mozambik mellett további két délkelet-afrikai országon - Zimbabwén és Malawin - söpört végig az Idai ciklon, majd alig egy hónappal ezután, április végén érte el az ország partjait egy újabb, Kenneth névre keresztelt ciklon.
    Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztos elmondta: az Európai Unió támogatása Mozambik infrastruktúrájának helyreállítását, illetve ellenálló képessége erősítését szolgálja. Bejelentette, az unió várhatóan a ciklonok sújtotta másik két afrikai országot is jelentős segélyben fogja részesíteni.
    Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére. Március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A ciklon következtében több mint ezer ember vesztette életét, illetve több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására, emellett jelentős gazdasági károk keletkeztek. Az árvizek félmillió farmergazdaság termőföldjét tették meddővé.
    A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, valamint egyes területeken a kolera és a malária is felütötte fejét. A mozambiki kormány adatai szerint összesen mintegy 200 ezer embert érintett a Kenneth ciklon, amely eddig 41 halálos áldozatot követelt.