Auguszta napja van. | 2024.03.29

Esztergomban adják elő augusztusban a Csíksomlyói passiót

2019-06-03 14:30:00

A Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével augusztus 19-én a bazilika előtt, szabadtéri színpadon adják elő a Csíksomlyói passiót - jelentették be a társulatok vezetői hétfőn a Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

    A darabot rendező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy már a passió színházi műsorra tűzésekor készültek a szabadtéri bemutató lehetőségére. Csíksomlyón 25 ezer ember látta a produkciót, és az első magyarországi szabadtéri állomásként, kultikus helyszínként választották az esztergomi bazilika előtti teret.
    Kiemelte: az előadás célja, hogy a néző megélhesse a krisztusi hitet. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az előadás ingyenes, "azért, hogy eljöhessen mindenki, aki érzi azt a láthatatlan köteléket, ami keresztény és magyar között van".
    Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője elmondta, hogy társulata mellett további anyaországi és felvidéki néptáncosok is részt vesznek az előadásban.
    Az Esztergomi Várszínház igazgatója, Horányi László hozzátette, a bazilika előtt bemutatott darabot a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető előadásának szánják, "remélve, hogy a produkció segít megérteni a Krisztus által bemutatott utolsó vacsora áldozatának lényegét".
    Mint a sajtótájékoztatón kiosztott közleményben felidézték, a Jézus szenvedéstörténetének és a megváltás reményének megelevenítését, valamint a kereszt alatti nemzeti összetartozás közösségi megélését szolgáló előadás eredeti csíksomlyói szövegek, 18. századi ferences iskoladrámák, valamint Szőcs Géza Passió című műve alapján készült.