Gedeon napja van. | 2024.03.28

Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Gül Baba türbéjénél

2019-05-31 12:47:56

Több mint 200 dísz- és használati tárgyat, köztük számos ritkaságot vonultat fel a Herendi Porcelánmanufaktúra Porcelánra festett kultúrák című kiállítása, amely pénteken nyílt meg a Gül Baba Kulturális Központban.

    Miközben a magyarság tisztelettel emlékezik hőseire, a török-magyar együttélés nem csupán a mohácsi csatát vagy az egri várvédőket jelenti, hanem számos kulturális emléket is - emlékeztetett a kiállítás megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. kerület országgyűlési képviselője.
    Mint felidézte, Gül Baba türbéje a török és a magyar kormány példaértékű együttműködésében újulhatott meg a közelmúltban.
    A cél az volt, hogy a Gül Baba Kulturális Központ ne csupán az emlékezés helye legyen, hanem váljon vonzó közösségi térré és turisztikai célponttá. A látogatottsági adatokból kiolvashatóan ez a törekvés sikerrel járt - számolt be a miniszter, hozzátéve: a török-magyar kapcsolatok gazdasági, kulturális és oktatási téren egyaránt kiemelkedően jók.
    Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra "Magyarország egyik büszkesége", melynek termékeit a világ minden pontján ismerik. 
    A most megnyílt tárlat azért különleges, mert a bemutatott porcelánok kelet és nyugat kultúrájának az összefonódására emlékeztetnek: a kiállított tárgyakon japán, kínai, indiai és török motívumok egyaránt megfigyelhetők - közölte Varga Mihály.
    Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója elmondta: az alapítvány célja, hogy egy olyan pezsgő kulturális központ jöjjön létre a Rózsadomb lankáin, amely kulturális és ifjúsági programjaival a magyar és a külföldi látogatók számára egyaránt érdekes lehet.
    Ehhez a porcelán kiváló alapanyag, hiszen mind a magyar, mind a török kultúrában a tradicionális értékeket testesíti meg - emlékeztetett Szalai István, kiemelve: a tárlat anyagában mind magyar, mind a török vagy más országokból érkező látogatók találhatnak újdonságokat.
    Simon Attila vezérigazgató arról számolt, be hogy az általa vezetett Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. mára a világ legelismertebb porcelángyártójává vált.
    A manufaktúra kiemelt célja, hogy a Herendi porcelán hordozta értékeket bemutassa a nagyvilágban, ezért tavaly például a világ nyolc országában állították ki kincseiket Tokiótól Madridig - közölte Simon Attila.
    A szervezők tájékoztatása szerint a pénteken megnyílt tárlaton megtekinthető lesz többek között az a tulipános kollekció is, amelyet Serdar Gülün isztambuli születésű művész tervezett a Herendi Porcelánmanufaktúra számára.
    A kiállítás legújabb darabja a Leopárdos váza, Vida Sándor mesterfestő alkotása; a 370 munkaóra alatt elkészített díszvázát 2018-ban mutatták be.
    A Porcelánra festett kultúrák című tárlat szeptember 30-ig ingyenesen látogatható a Gül Baba Kulturális Központban, ezt követően pedig Isztambulban is bemutatják majd.