Gedeon napja van. | 2024.03.28

OVF: a vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek

2019-05-27 16:45:00

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek; a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

    Közleményük szerint az országban jelenleg 395,5 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.
    Mint kifejtették: a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 centiméteres értékét. Jelenleg Paks térségében tetőzik a folyó. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét.
    A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 milliméter) eső várható. Nagybajcsnál akár a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.
    A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékekkel. Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az elsőfokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.
    A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az elsőfokú értékeket el nem érő tetőzés várható.
    A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az elsőfokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az elsőfokú készültségi szint közelében marad. 
    A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.