Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: azonnali tiltás és piacfelügyeleti vizsgálat a Goldsten Limited cégnél 

2019-05-27 11:15:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta az angliai székhelyű Goldsten Limitednek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtsön. A társaság irreálisan magas hozamot és tőkegaranciát ígér ügyfeleinek. A jegybank a társasággal szemben piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

    Hétfői közleménye szerint az MNB hivatalból előzetes bejelentés nélküli piacfelügyeleti eljárást folytat az egyesült királysági székhelyű, de budapesti irodával és hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező Goldsten Limited tevékenységének áttekintésére. A jegybank eddigi adatai szerint a társaság ügyfeleinek olyan befektetési lehetőséget ajánl, ahol - általában két év lekötési idő elteltével - az átvett pénzek visszafizetését, továbbá 90 naponként esedékes, a jelen piaci viszonyok között irreálisan magasnak tekinthető hozamot ígér.
    A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi, így betétgyűjtési tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet, az MNB nyilvántartásaiban azonban a Goldsten Limited nem szerepel.
    A jegybank az ügyfelek védelmében azonnali hatállyal megtiltotta a  társaságnak, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.
    Az MNB felidézte, hogy már korábban közzétette a Goldsten Limitedre vonatkozó, az ügyfeleknek szóló felhívását a honlapján, a befektetők érdekeinek megóvása érdekében pedig büntető feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.
    A jegybank felhívja az ügyfelek figyelmét: egy-egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.