Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bár bezártak a szavazókörök, az eredményre 23 óráig várni kell

2019-05-26 20:24:14

Bár bezártak a magyarországi szavazókörök a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a nem hivatalos választási eredményekre 23 óráig várni kell.

    Erre azért van szükség, mert meg kell várni, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában véget ér a választás, és bezárnak a szavazókörök, Olaszországban azonban ez csak 23 órakor történik meg.
    Öt évvel ezelőtt szintén 23 óráig kellett várnia a Nemzeti Választási Irodának az eredmények nyilvánosságra hozatalával. Amikor 2014-ben este 11 órakor elindult az NVI internetes tájékoztató rendszere, már 99,9 százalékos feldolgozottságúak voltak az eredmények.
    Az azonban nem tiltott, hogy a korábban készült közvélemény-kutatások, illetve exit pollok alapján Európában becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről. (Magyarországon a helyi szabályozás miatt azonban a magyarországi szavazásra vonatkozó exit pollokat is csak a szavazóhelyiségek zárását követően lehet közölni.)
    Az EP Kommunikációs Főigazgatóságának tájékoztatása szerint az EP vasárnap 18 órától közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján, 20.15-től pedig ezek alapján becsléseket közöl az új EP mandátumeloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23.15-kor adják ki.
    Ebben 18 tagállam (Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) hivatalos, előzetes eredményét veszik figyelembe, valamint további nyolc tagállam (Bulgária, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Olaszország, Portugália és Románia) országos becslését, illetve Nagy-Britannia és Lettország választási preferenciákról készült legutóbbi, választások előtti közvélemény-kutatását.
    Az EP-választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken, valamint levélben leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.