Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol tavaly tavasszal

2019-05-26 10:55:00

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni.

    A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe várják.
    A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint nyolccal kevesebb szavazókör van az EP-választáson, mint a tavalyi országgyűlésin: akkor 10 285 magyarországi szavazókör volt, most 10 277.
    Ennek az az oka, hogy a jegyzőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a települési lakosságszám alakulását, és ha változást vagy jelentős eltérést tapasztalnak, és az egyes szavazókörhöz tartozók száma átlépi az 1500-at (például azért, mert egy új lakópark épült), módosítania kell a szavazókörök határát. Ezt a munkát minden év januárjában el kell végezniük.
    Előfordulhat az is, hogy a szavazóhelyiségeket áthelyezik, ha a korábbi szavazókör már nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, például bezárt az iskola, ahol a szavazókör volt.