József napja van. | 2024.03.19

Nemzetközi vadállatmentő konferenciát rendeznek az Állatkertben

2019-05-25 10:20:00

Vadon élő madarak, kisemlősök és más vadállatok mentéséről rendeznek nemzetközi konferenciát május 27. és 29. között a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

    A Kassai Állatkerttel közösen szervezett szimpóziumon főleg szlovák és magyar, valamint cseh és horvát szakemberek vesznek részt, de lesznek előadók Oroszországból és az Egyesült Államokból is - közölte az állatkert az MTI-vel.
    Az előadók között lesz Dave Scott, az egyesült államokbeli Carolina Raptor Center ragadozómadár-védelmi központ vezető állatorvosa, Steve B. Thompson, az Indiana államban működő Purdue Egyetem Állatorvosi Karának professzora, Anasztaszija Kadetova, a Moszkvai Állatkert denevérvédelmi központjának munkatársa és Miroslav Bobek, a Prágai Állatkert igazgatója is.
    A konferencián szó lesz az őshonos állatvilág emberi segítségre szoruló egyedeinek mentéséről, a mentőmunka természetvédelmi vonatkozásairól, a visszatelepítés és visszavadítás kérdéseiről, a mentett állatok gyógyászatáról és gondozásáról, a mentő tevékenységhez kapcsolódó jogi, kommunikációs és marketing kérdésekről, a mentőmunkával összefüggő ismeretterjesztésről és a mentőközpontok fejlődésének távlatairól.
    A tanácskozás első két napján összesen 17 előadást tartanak, a vadállatmentésben leginkább érintett állatcsoportok, többek között a ragadozó madarak, a sünök, a denevérek vagy éppen a hüllők mentéséről, de lehetőség lesz a szakemberek közötti kötetlen beszélgetésekre is.
    Szerdán a konferencia résztvevői kiránduláson vesznek részt a Bükki Nemzeti Parkban. A rangos szakmai rendezvényhez kapcsolódóan szerdán délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyított mentett állatokat is szabadon engednek a nemzeti park területén.
    A konferenciát a ZOO4NAT - Szlovák és magyar állatkertek az állatvilág megőrzéséért a határmenti térségben című projekt keretében rendezik meg, amelynek célja, hogy segítse és fejlessze a kassai és a budapesti állatkert szakemberei által folytatott mentőmunkát, továbbá megteremtse a feltételeket a mentőmunkához, valamint az annak keretében mentett honos fajok egyedeinek korszerű tartásához és a mentőmunka élményszerű bemutatásához.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány