József napja van. | 2024.03.19

Hamarosan itt a társaságiadó-bevallás határideje

2019-05-25 08:03:01

A vállalkozásoknak május 31-éig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást, és gondoskodniuk kell a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

    A közlemény ismerteti: az elmúlt adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallást az egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1829 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz. Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) 2019 első napjától választóknak a 1871-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2018-as társasági adójukról. A határidő ebben az esetben is május 31-e. 
    Azok a nonprofit szervezetek, valamint egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk - azaz nincs társaságiadó-alapjuk -, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-éig. A határidőt elmulasztóknak már csak a 1829-es társaságiadó-bevallást lehet benyújtaniuk. 
    A NAV személyre szabott elektronikus levélben hívta fel a közelgő bevallási határidőre azon vállalkozások figyelmét, amelyek tavaly nem, vagy csak késedelmesen nyújtották be társaságiadó-bevallásukat. 
    A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén 2019. május 31.