József napja van. | 2024.03.19

Szijjártó: nem maradhat következmények nélkül a háborúk során elkövetett szexuális erőszak

2019-05-24 19:25:00

Magyarország elkötelezett amellett, hogy véget vessenek a büntetlenség "elfogadhatatlan és botrányos" gyakorlatának, amely a háborús konfliktusok során a nők és lányok ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket jellemzi világszerte - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteken Oslóban e témában rendezett nemzetközi konferencián.

    A politikus elmondta: a magyar kormány 12 millió forintot ad a Nemzetközi Vöröskeresztnek és az ENSZ nőjogi szervezetének annak érdekében, hogy segíteni tudják a konfliktusövezetekben szexuális erőszak áldozatává vált nőket és gyerekeket, akiknek a támogatására kiemelt figyelmet kell fordítania a nemzetközi közösségnek a konfliktusok lezárulása után.
    A nemzetközi konfliktusok során a védtelen emberek - elsősorban a nők és a lányok - elleni erőszak egyre nagyobb méreteket ölt, és gyakorlatilag következmények nélkül marad. Minden konfliktus úgy ér véget, hogy a bűnösök felelősségre vonása a legritkább esetben történik meg, ami arra bátorítja a bűncselekmények elkövetőt, hogy tetteiket újra megismételjék - fejtette ki Szijjártó Péter.
    A miniszter megjegyezte: mivel sajnos Magyarországnak is van erről tapasztalata még a múlt századból, ezért világossá akarja tenni, hogy feltétlenül következményekkel kell járnia minden egyes emberiesség elleni bűncselekménynek, amelyet nemzetközi fegyveres konfliktusok során követnek el. Ennek érdekében a magyar kormány szorgalmazza, hogy jöjjön létre stabil és erős nemzetközi jogi mechanizmus, amely véget vethet a büntetlenség kultúrájának.
    Magyarország ennek érdekében szorosan együttműködik Norvégiával - mondta. 
    A norvég kormány hírügynökségi jelentések szerint több mint 100 millió euróval támogatja a következő két évben a humanitárius válságok során elkövetett szexuális erőszakkal szembeni küzdelmet.
    Szijjártó Péter az oslói konferencia alkalmával kétoldalú megbeszélést folytatott Ine Eriksen Soreide norvég, illetve Tilak Marapana Srí Lanka-i külügyminiszterrel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány