Emma napja van. | 2024.04.19

Varsó panaszt tett az Európai Bíróságnál az uniós szerzői jogi irányelv módosítása miatt 

2019-05-24 11:20:00

A lengyel kormány panaszt tett a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnál az uniós szerzői jogi irányelv módosítása miatt - közölte pénteken a lengyel külügyi tárca szóvivője. Varsó attól tart, hogy a Lengyelországban ACTA2-nek nevezett uniós szabályozás a szólásszabadságot veszélyezteti.

    A panasz benyújtását csütörtökön Piotr Glinski kormányfőhelyettes, örökségvédelmi és kulturális miniszter jelentette be. Azt mondta: az irányelvnek a tartalomszűrésre vonatkozó előírásai "veszélyeztetik a szabadságot az interneten, és ellentétben állnak a szólás- és a gondolatszabadsággal, illetve az új tartalmak megalkotásával összefüggő uniós alapértékekkel".
    Glinski szerint a szabályozás veszélyes, előírásai általánosak, ami lehetővé teszi a szólásszabadságot megszorító értelmezésüket is.
    A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban kilátásba helyezte: amennyiben Varsó kénytelen lesz átültetni az irányelvet a nemzeti jogba, ezt úgy teszik majd, hogy adott kereteken belül az internetfelhasználók minél szélesebb szabadságát biztosítsák.
    A szerzői jogi irányelvnek az internetes tartalmak közlésére és előzetes szűrésére vonatkozó módosítását márciusban szavazta meg az Európai Parlament (EP), áprilisban pedig az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács is jóváhagyta. A módosítást a többi között Lengyelország is ellenezte. 
    Az irányelvvel biztosítani akarják, hogy az internetes vállalatok a jelenleginél többet fizessenek a felhasznált tartalmak után a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak. A tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük az új szabályokat a nemzeti jogba.