Gedeon napja van. | 2024.03.28

Alapjogokért Központ: választók tömegeit próbálják befolyásolni a magyar jogállamiságot bíráló új dokumentummal

2019-05-23 12:12:00

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint az EP-kampány végéhez közeledve választók tömegeit próbálják befolyásolni a magyar jogállamiságot bíráló új dokumentummal. 

    Pócza István azt M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, tudatos kommunikáció és időzítés jellemzi a jelentést, amit kedden Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa közölt. 
    Az elemző úgy fogalmazott: a jelentés többek között migráció kérdésében próbál "ellentematizálni" és szőnyeg alá seperni a problémát. A dokumentum egyik fő állítása szerint a magyarországi migrációs intézkedések szükségtelenek - fűzte hozzá.
    Azzal kapcsolatban, hogy a jelentéstevő felszólította a kormányt, hogy a tömeges migráció okozta válsághelyzetet kihirdető rendeletet vonja vissza, a szakértő azt mondta, a jelenlegi görögországi helyzet is jól mutatja, hogy a migráció még nem egy megoldott probléma, ezért a biztonsági intézkedéseket fenn kell tartani. Magyarországnak kötelessége van a schengeni övezet és az egész Európai Unió megvédését illetően - tette hozzá Pócza István.
    A jelentés az illegális bevándorlók mellett megállapításokat tesz a női egyenjogúság, a civilek és a bírói függetlenséget érintően is. A dokumentum fő állítása, hogy az emberi jogok magyarországi megsértése negatív hatással van a jogállamiságra.