Henrik napja van. | 2020.07.15 | MNB középárfolyam:

Délutánig lehet póttagokkal kiegészíteni a szavazatszámláló bizottságokat

2019-05-23 07:30:42

Legkésőbb ma délutánig dönthetnek arról a helyi választási irodák vezetői, hogy a szavazók nagy számára tekintettel póttagokkal megnövelik az európai parlamenti (EP-) választáson a szavazatszámláló bizottságok létszámát. 

    A helyi választási irodák vezetőinek (a jegyzőknek) biztosítaniuk kell a folyamatos, hosszú sorban állástól mentes és időben - azaz legkésőbb 19.30-ig - lezárható szavazás feltételeit a 10 277 magyarországi szavazókörben. Ennek érdekében a jegyzők csütörtök délután 16 óráig dönthetnek arról, hogy kiegészítik a szavazatszámláló bizottságokat póttagokkal, például mert a szavazókörben sok átjelentkező vagy mozgóurnás szavazó szeretne voksolni.
    A mozgóurnával szavazók száma többi között azért nőhet meg, mert a szavazókör területén egészségügyi, vagy szociális intézmény található, vagy például büntetés-végrehajtási intézet van a körzetben. 
    Ha a szavazókör névjegyzékében szereplő választópolgárok száma több mint 1500, akkor legalább 4, ha több mint 2500, legalább 6 póttaggal kell kiegészíteni a szavazatszámláló bizottságot (szszb), majd minden további ezer választópolgár után további két taggal kell kiegészíteni a testületet. 
    Ha a jegyző az szszb-t több mint négy taggal egészíti ki, akkor tájékoztatnia kell azokat a szavazatszámláló bizottságba delegáltat bejelentő pártokat, hogy további tagok megbízására jogosultak. ha a bizottság létszáma 5-9 póttaggal egészült ki, akkor további két, ha 10-14 taggal, akkor további négy, ha 15-19 taggal, akkor további 6 tagot delegálhatnak, legkésőbb május 24-én 16 óráig.
    A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csaknem 83 ezren kérték átjelentkezésüket egy másik magyarországi településre szerda reggelig. Az átjelentkezési kérelmek benyújtására szerda délután 16 óráig volt lehetőség. A 2014-es EP-választáson a határidőig 69 ezren jelentkeztek át.