Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-05-21 17:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Helyzetét alig változtató sekély ciklon helyezkedik el Európa középső része fölött, melynek középpontja a Kárpát-medencétől északra található. A légörvény nagy területen okoz esőt, záport, többfelé zivatart, illetve jelentős mennyiségű csapadékot. A kontinens többi részén ugyanakkor inkább anticiklonális hatások érvényesülnek, ezért általában a napsütésé a főszerep. A ciklon előoldalán többnyire 24 és 28 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, Európa más tájain jobbára 15, 23 fok a jellemző csúcshőmérséklet. A Kárpát-medencében szerda estig folytatódik az átlagosnál hűvösebb, csapadékos idő.
    
    Előrejelzés az ország területére szerda estig
    ---------------------------------------------
    Késő estig szórványosan záporeső, helyenként zivatar is várható. Éjszakára nagyrészt megszűnik a csapadék, de sok marad a felhő, délnyugaton valószínű hajnalra felhőzetcsökkenés. Szerdán csak délen süthet ki hosszabb-rövidebb időszakokra a nap, az ország északkeleti, északi harmadán egyre többfelé elered az eső, záporeső, másutt elszórtan alakul ki zápor, zivatar. A délnyugati szelet kedden napközben többfelé erős, éjszaka átmenetileg inkább csak élénk lökések kísérik, majd szerdán a szél ismét nagy területen megerősödik, miközben a Dunántúlon északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 22 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb.