Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gobelin kiállítás az Edelényi kastélyban

2019-05-18 19:01:00

Az edelényi kastélyszigetbe érkezett a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének az „Itt születtem, itt lakom én” – tűvel festett Magyarország című vándorkiállítása. A kiállítási anyag érdekessége, hogy a helyszínekhez alkalmazkodva a várakban a várakról, a kastélyokban a kastélyokról, a művelődési házakban pedig a városokról készült képeket vonultatja föl.

A május 17-én délután négykor megnyílt edelényi tárlat nemcsak a magyar kastélyokról készített gobelinjeiket mutatja be, hanem a kastélyok urait korabeli öltözékben és szokásaikat a mindennapi életben. A vándorkiállítás anyaga korábban Kazincbarcikán a gimi galériában, Miskolcon pedig a diósgyőri várban volt látható. A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.

A tárlatot Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg.

 A vendégek tizennyolc városképet, öt vár és kilenc kastély témájú képet tekinthetnek meg a tárlaton, illetve a képekbe belevarrt lakókat, akik korabeli ruházatban és környezetben néznek ránk vissza. A körnek ez már a második vándorkiállítása a nyolcéves fennállása óta. Hamarosan az Edelényi kastélyban vendégeskednek az alkotások, majd tovább indulnak Budapestre. A képeken megjelenik a Diósgyőri vár is, ezért is gondoltak arra, hogy a vándorkiállítás egyik helyszíne legyen Nagy Lajos egykori palotája.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete. Akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.