Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: 75 milliós támogatás rádióműsoroknak, döntések frekvenciapályázatokon

2019-05-16 18:26:00

Huszonöt, rendszeresen jelentkező körzeti és helyi rádióműsor jut egy éven át összesen 75 millió forintos támogatáshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése alapján - közölte az MTI-vel csütörtökön az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

    A Magyar Média Mecenatúra Program legutóbbi fordulójában vissza nem térítendő forráshoz jutott a budapesti InfoRádió és a Trend FM, a Rádió Most Kaposvár, a komlói, a gyöngyösi, a soproni és a pécsi Rádió 1, a kiskőrösi Kunság Rádió, a debreceni Magyar Katolikus Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Szentendre, a tatabányai Forrás Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a miskolci Rádió M, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a Paks FM és a békéscsabai 98,4 Mega Rádió. Szolgáltató magazinokat készíthet a Rádió Most Kaposvár, a Rádió Törökszentmiklós, a Rádió Szarvas, a székesfehérvári 94,5 Rádió 1, a kecskeméti, gyömrői, nagykőrösi és csongrádi adókon szóló Gong FM, a Tamási Rádió és az Egerszeg Rádió, míg tematikus magazinműsor készítésére a szentgotthárdi Radio Monoąter kapott támogatást. 
    A közleményből az is megtudható: e heti ülésén a tanács elfogadta az országos kereskedelmi televíziók 2018 második félévében sugárzott, saját gyártásban készített műsoraiban feltűnő termékmegjelenítéseket vizsgáló tanulmányt. 
    A fél év alatt összesen 18 ezer 638 - azaz naponta több mint száz - termékmegjelenítés szerepelt az RTL Klubon és a TV2-n, ami némileg meghaladta a 2017 azonos időszakában regisztrált 18 ezer 341 alkalmat. 
    A legtöbb ilyen, műsoron belüli hirdetés, szám szerint 3054, az RTL Klub Reggeli című műsorához kapcsolódott, amelyet a Fókusz (1572), Az év hotele (1152) és a Story Extra (847) követett - ezután jött csak a TV2 Mokka című műsora 736 alkalommal. 
    A termékmegjelenítésekben 2579-féle márkát hirdettek, közülük a Spar/Interspar szerepelt a legtöbbet - 1058 alkalommal, és ez a márka áll az élen az RTL Klubnál is. A TV2-nél a Fiskars volt az időszak vezető hirdetője 95 megjelenéssel, amely az összesített listában azonban nem érte el a top 10-et. 
    A gazdasági szektorok közül a szolgáltatás jelent meg leginkább, amit az élelmiszer- és a szabadidős ágazat követett. A szolgáltatásokon belül a szállodák és panziók, az élelmiszerek között a szénsavas üdítők, míg a szabadidőszektornál a zenei fesztiválok szerepeltek a legtöbbet. A teljes tanulmány az NMHH honlapján olvasható - állapítja meg az elemzés.
    Az NMHH arról is tájékoztatott: állampolgári bejelentések nyomán vizsgálja a médiatanács a TV2 Bezár a bazár! című műsorának előzetesét. A testület ugyanakkor nem indít eljárást a TV2-n április 18. és 20. között sugárzott rövid időtartamú Origo-reklámokat kifogásoló bejelentések nyomán, mivel a szóban forgó hirdetések az érzékelhetőség határértékén belül voltak, így a nézők az üzenetet dekódolhatták és tudatosulhatott bennük: reklámüzenetet látnak. 
    A közlemény szerint a Tihany 105,7 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárásában az alaki vizsgálat után a médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Rádió Helló Kft.-t, a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi közösségi rádiós frekvenciáknál pedig a mindkét pályázati eljárásban egyedüliként pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 
    A testület a Győr 96,4 MHz körzeti kereskedelmi rádiós frekvencia eljárásában a tartalmi vizsgálat keretében felvilágosítást kért a Fehérvár Rádió Kft.-től.
    Emellett a tanács véglegesítette a Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívások szövegét, és azokat május 16-án teszi közzé honlapján. A pályázati ajánlatokat június közepén lehet majd benyújtani.
    Engedélyezte a testület a szolgáltató kérelmére, hogy a Debrecen 104,6 MHz-en jelenleg Best FM Rádió néven működő helyi kereskedelmi rádió június 1-jétől a 104,6 - Best FM megnevezést használja.