Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: néhány hónapon belül lejár a 20 éve bevont forintbankjegyek átváltási határideje

2019-05-16 10:43:14

A készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt, 1999. július 27-én bevont barna színű 5000 forintos, valamint az 1999. szeptember 1-jén bevont zöld színű, Bartók Béla portréjával ellátott 1000 forintos és a lila színű, Ady Endre arcképével díszített 500 forintos bankjegyek átváltási határideje hamarosan lejár - figyelmeztetett csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján. 

    Ezek a bankjegyek már csak néhány hónapig válthatók át névértéken az MNB lakossági pénztárában törvényes fizetőeszközökre, mert az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik.
    A törvény szerint a jegybank a bevont bankjegyeket a bevonási határnapjuktól számított 20 évig váltja át forgalomban levő fizetőeszközre. Ez a határidő nem hosszabbítható meg. 
    Az MNB lakossági pénztárában tehát a "barna" ötezer forintos bankjegyek idén július 26-ig, a "zöld" ezer és "lila" ötszáz forintos bankjegyek pedig augusztus 30-ig válhatóak be.  
    Néhány bank- és postafiókban szintén van még lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, azonban fontos tudni, hogy a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte, ezért a bank- vagy postafiókok felkeresése előtt célszerű az érintett hitelintézetek és a posta honlapján tájékozódni az átváltás lehetőségéről és feltételeiről - olvasható az MNB közleményében.