Csongor napja van. | 2024.04.16

Nagyszabású razziát tartottak a német hatóságok a Panama-iratokból kinyert adatok alapján

2019-05-15 19:10:00

 

Nagyszabású razziát tartottak szerdán a német hatóságok a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda Panama-iratok néven is ismert adatbázisából nyert értesülések alapján. 

 

    A frankfurti ügyészség közleménye szerint házkutatást tartottak országszerte tizenegy banknál és takarékszövetkezetnél, nyolc vagyonos magánember ingatlanaiban és négy adótanácsadó irodájában. A helyszínek között vannak nagyvárosok, mint Köln, Frankfurt és Hamburg, és elegáns üdülőhelyek, mint a bajorországi Bad Tölz és a német Beverly Hillsként is emlegetett északi-tengeri sziget, Sylt.
    Az eljárás középpontjában a nyolc magánszemély áll, adócsalással gyanúsítják őket. A hatóságok szerint adóparadicsomokban alapított offshore cégek révén tüntették el pénzüket a német adóhivatal elől. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) birtokában lévő Panama-iratokban találtak erre utaló adatokat.
     A BKA - a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv - 2017-ben szerezte meg az iratokat, amelyek több mint 200 ezer offshore cégről tartalmaznak információkat. Az adócsalás és a szervezett bűnözés elleni harcban használja fel a 2,6 terabájt méretű adatbázist. Az nem ismert, hogy miként tett szert rá, német sajtóértesülések szerint fizetett érte.
    Az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adókerülésre, vagyon, jövedelem elrejtésére vagy tranzakciókban résztvevő személyek vagy szervezetek leplezésére. 
    A Panama-iratokat egy ismeretlen forrás szivárogtatta ki újságíróknak, az anyagot az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) keretében kezdték feldolgozni. A munka első eredményeit 2016 tavaszán kezdték publikálni cikkekben, amelyek világszerte botrányokhoz, hatósági eljárásokhoz vezettek. Kiderült számos híresség és politikus érintettsége, például Sigmundur Gunnlaugsson volt izlandi kormányfőé, aki belebukott a botrányba, akárcsak Navaz Saríf pakisztáni miniszterelnök.