Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

2019-05-12 13:36:00

A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le levélszavazataikat a külképviseleteken. Három határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat.

    Az idei európai parlamenti (EP-) választás újdonsága, hogy regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők levélben adhatják le voksukat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak május 2-áig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak a május 26-i EP-választáson.
    A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).
    Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék,  Kijev, Lendva), vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).
    A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni, legkésőbb május 24-én. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 30 ezren akarják személyesen átvenni szavazási levélcsomagjukat. A levélcsomagokat május 26-án 6 és 19 óra között is át lehet venni.
    Aki személyes átvételt kért, az köteles személyazonosságát érvényes fényképes igazolvánnyal igazolni. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok között eltérés van, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (például lakcímkártya, honosítási okirat) bemutatása válhat szükségessé. Meghatalmazott útján a levélcsomag nem vehető át.
    A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.
    A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től 24-ig munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között tartanak nyitva. Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Szabadkán, Beregszászon és Ungváron. Ezen a három külképviseleten május 25-én is fel lehet venni a levélcsomagot.
    A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig május 13-tól naponta ürítik az urnákat és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása.
    A válaszboríték leadható a 132 külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.
    A szavazás napján már csak a levélcsomag leadására van lehetőség, átvenni már nem lehet.