Auguszta napja van. | 2024.03.29

Országos felháborodást okozó erőszakos menedékkérőket ítéltek el Németországban

2019-05-10 15:10:00

Elítéltek pénteken Németországban egy csoport fiatal ázsiai menedékkérőt, aki országos felháborodást okozott azzal, hogy ittasan és kábítószer hatása alatt járókelőkre támadt egy kisvárosban.

    A csoport 18 éves iráni vezetőjét két év hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ambergi városi bíróság, három afgán társát pedig hat és tizenhárom hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre.
    A 17 és 19 év közötti menedékkérők tavaly decemberben több órán át garázdálkodtak a bajorországi város központjában, válogatás nélkül sértegettek és bántalmaztak járókelőket. Huszonegy emberre rontottak rá, 15-en megsebesültek, többnyire enyhe sérüléseket szenvedtek.
    A fékeveszett fiatalok az elfogásukra kivezényelt rendőrökkel is szembeszálltak, sértegették és ütlegelték őket.
    Az erőszakoskodó menedékkérőket a többi között testi sértéssel és rongálással vádolták meg. Az ügyészség és a rendőrség a nyomozás lezárása után hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény nem az elkövetők származására vezethető vissza. Az unalom és az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás összhatása gyakran okoz gondot fiatalembereknél, származástól függetlenül.
    A fiatalemberek az elfogásuk óta eltelt hónapokat előzetes letartóztatásban töltötték. A bíróság előtt beismerték tettüket és bocsánatot kértek. Magatartásukat a támadások előtt elfogyasztott nagymennyiségű alkohol és kábítószer hatásával magyarázták. 
    A tavaly decemberi eset országos felháborodást keltett, és új lendületet adott Németországban a bűnözés útjára lépő külföldiek eltávolításáról szóló közéleti-politikai vitának.