Andrea napja van. | 2024.04.18

Fegyházbüntetésre ítéltek két taxisra támadó férfit

2019-05-09 17:59:00

Emberölés kísérlete miatt 9 év és 6 év fegyházra ítélt a bíróság két férfit, akik Csehországban taxisra támadtak - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

    A vádirat szerint a 20 és a 24 éves férfi 2017. augusztus 23-án Csehországba utaztak munkavállalás céljából, azonban pár nap múlva úgy döntöttek, hogy hazatérnek. A két férfi - miután a pénzük elfogyott - vonattal, jegy nélkül Magyarország felé tartott, amikor Pardrubice állomáson a kalauz leszállította őket.
    A két férfi elhatározta, hogy a közelben várakozó taxisofőrök egyikével egy elhagyatott helyre vitetik magukat, és kirabolják. A két férfi egy, a pályaudvar közelében található kerékpárról eltávolította az acél fékhuzalt, hogy majd azzal fojtsák meg kiszemelt áldozatukat. A taxissofőrrel az éjszakai órákban egy elhagyatott ipartelep közelébe vitették magukat, majd a hátsó ülésen tartózkodó fiatalabb férfi a huzallal fojtogatni kezdte a sértettet, aki még éppen a huzal alá tudott nyúlni az ujjaival. Közben a jobb első ülésen ülő társa a védekező sofőrt megütötte. A vezető végül ki tudta magát szabadítani, azonban a támadók kirángatták a kocsiból és tovább bántalmazták. A két vádlott kitépte a taxi navigációs készülékét, azonban a kocsiból végül csak három doboz cigarettát tulajdonítottak el, majd Magyarországra utaztak.
    A cseh hatóságok büntetőeljárást indítottak, amelyet a magyar hatóságok átvettek. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, azonban - a bíróság szerint -, ha nem teszi ujjait a huzal és a nyaka közé, meghalhatott volna.
    A Fővárosi Főügyészség a terheltek ellen társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A bíróság csütörtöki ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat. Ezért a bíróság a fiatalabb férfit 9 év, társát 6 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint őket 9, illetve 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
    Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanapon belül dönt a fellebbezés kérdésében.
    A vádlottak jelenleg letartóztatásban vannak - olvasható az ügyészségi közleményben.