Gedeon napja van. | 2024.03.28

Handó Tünde áll bármilyen vizsgálat elé

2019-05-09 13:53:33

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke áll bármilyen vizsgálat elé, azok - meggyőződése szerint - azt fogják visszaigazolni, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját.

    Handó Tünde erről csütörtökön Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón beszélt, arra reagálva, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai határozatával a menesztését indítványozta az OBH elnöki posztjáról. Az OBT kifogásolta egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.
    A sajtótájékoztatón Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke úgy fogalmazott: "egy kisebbség" veszélyezteti azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években országosan elértek a bírák.
    Egy olyan testület próbálja feltüntetni magát a bírósági szervezet képviselőjének, amely ezt a pozícióját már fél éve elvesztette, a bírói kar nevében nem hozhatnak határozatot, nem nyilatkozhatnak, csupán a saját nevükben - hangoztatta a törvényszéki elnök.
    Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke azt mondta: 2012-től komoly szervezeti és ítélkezési eredményeket mutatott fel a teljes bírósági szervezet, és ezt senki nem vonta kétségbe sem Magyarországon, sem nemzetközi szinten.
    Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban - szintén szerdán - azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.