Andrea napja van. | 2024.04.18

Amerikai különmegbízott: Washington új megállapodásról akar tárgyalni 

2019-05-08 20:47:56

Washington új megállapodásról akar tárgyalni Iránnal - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja szerdán újságíróknak Washingtonban. 

    Brian Hook kifejtette: amennyiben az amerikai kormány kidolgozza az új megállapodást, akkor azt a kongresszus elé terjeszti, hogy egyezményként ratifikálja. A különmegbízott ugyanakkor leszögezte, hogy Washington "soha nem hagyja, hogy az iráni nukleáris rezsim túszként zsarolja". 
    A 2015-ös többhatalmi atomalku részleges felmondását előrejelző szerdai iráni bejelentésre utalva így fogalmazott: "A rezsim ma, az egyezményből való kivonulásunk egyéves évfordulóján bejelentette, hogy szándékában áll kiszélesíteni atomprogramját. Ez ellentétes a nemzetközi törvényekkel, és nem más, mint a rezsim újabb kísérlete a zsarolásra". A diplomata arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy Teheránt "vonja felelősségre az atomprogramja kiszélesítésével való fenyegetőzés miatt". Leszögezte, hogy szerinte Irán "változatlanul kihívást jelent a világ békességére és biztonságára". 
    Brian Hook hangsúlyozta az amerikai kormány elszántságát, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez juthasson. Ennek érdekében - mint mondta - "továbbra is a maximális nyomást" gyakorolja a teheráni vezetésre, mindaddig, amíg az teljesen fel nem adja "destabilizáló törekvéseit". 
    Újságírói felvetésre, hogy vajon várhatók-e további szankciók Irán ellen, Hook nem zárta ki ezt. "Pótlólagos büntetőintézkedéseket ígérek, és én mindig megtartom az ígéreteimet" - szögezte le. 
    Az amerikai kormányzat ultimátumként értékelte Haszán Róháni iráni elnök szerdai bejelentését. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - aki jelenleg Londonban tárgyal - "szándékoltan kétértelműnek" nevezte az iráni bejelentést. Hozzátette: az amerikai válasz megfogalmazása előtt azonban meg kell várni, hogy mit lép majd Irán az atomprogram ügyében.