Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hollik: az európai elit elvesztette a kapcsolatot az európai valósággal

2019-05-07 11:20:00

Az európai elit elvesztete a kapcsolatot az európai valósággal - mondta Hollik István kormányszóvivő kedden az M1 aktuális csatornán.

    A kormányszóvivő ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Európa nem tiszteli az emberek véleményét, és megbélyegzi azokat a pártokat és vezetőket, akiknek határozott bevándorlásellenes véleményük van.
    Hollik István azt mondta, az európai elit szerint Európában minden rendben van, a migráció problémája pedig nem létezik, Magyarország viszont azt látja, hogy Európában szinte mindennel probléma van.
    Probléma például, hogy Európa nem válaszolt egyértelműen a bevándorlási krízisre, és a kontinens folyamatosan veszít gazdasági súlyából - közölte.
    Hozzátette, egyre több európai ember gondolja azt, hogy a dolgok nem mennek jól Európában, de az európai elit nem hajlandó meghallgatni az őket képviselő politikusokat.
    A magyar kormány vitát szeretne kezdeményezni, mert szerinte az európai kultúrát meg kell védeni, a migrációt pedig meg kell állítani, de az európai elit érvelés helyett megbélyegzi és lenézi az országot - vélekedett.
    Kitért arra is, Európa azt mondta, együtt kell élni a migrációval, mert a határokat nem lehet megvédeni, Magyarország viszont bebizonyította, hogy meg lehet.
    Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár hétfői nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint Magyarország az EU szerződésének szellemében védi a külső határokat, azt mondta, a józan ész szabályai végre teret kaptak az osztrák kormányzásban.
    A kormányszóvivő megjegyezte, hogy a korábbi - mint fogalmazott - szociáldemokrata osztrák kormányzattól kemény támadásokat kapott a magyar kormány, amikor elkezdte védeni a határait. Hozzátette, hogy két héttel később Ausztria bevezette az ideiglenes határellenőrzést, amely azóta is működik.
    Jó lenne, ha a schengeni övezetet meg tudnák erősíteni, és ilyen belső ellenőrzésre nem lenne szükség - hangsúlyozta Hollik István.
    Beszélt arról is, 1950-ben Pakisztán lakossága 40 millió volt, jelenleg 200 millió, 20-30 év múlva pedig 400 millió lesz. Ekkora lakosságnak nem tudják biztosítani az alapvető állami funkciókat, ezért az emberek előbb-utóbb innen is el fognak indulni Európába.
    A kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a bevándorlást meg lehet állítani, csak megfelelő politikai akarat kell hozzá, ami az európai elitben - véleménye szerint - nincs meg.
    Úgy véli, az európai elit elvesztette a kapcsolatot az európai valósággal, de bízik benne, hogy a május végi európai parlamenti választás kijózanító lesz számukra.