Csongor napja van. | 2024.04.16

A szülők nélkül élő gyerekekért indít kampányt az SOS Gyermekfalvak

2019-05-06 18:45:00

A szülők nélkül élő gyerekek helyzetére és a nevelőszülőségre próbálja felhívni a figyelmet az SOS-Gyermekfalvak új kampánya - mondta Szlankó Viola pszichológus, az alapítvány gyermekjogi tanácsadója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

    A kampányban híres emberek gyermekei anyák napi verseket mondanak a szülők nélkül élő gyerekekért. 
    Az SOS-Gyermekfalvak pszichológusa hangsúlyozta: Magyarországon 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondozásban, de mindössze 5500 nevelőszülő van. Szükség van a folyamatos toborzásra, erre pedig az anyák napja tökéletes alkalom - jegyezte meg.
    Elmondta: az elmúlt öt-hat évben egyre több gyereket kellett kiemelni családjából valamilyen életvezetési probléma, bántalmazás, elhanyagolás vagy a szülők szenvedélybetegsége miatt. Emiatt is fontos, hogy minél több ember figyelmét felkeltse a nevelőszülői pálya - fűzte hozzá.
    Szlankó Viola kitért arra is, hogy törvény szerint egy nevelőszülő öt gyermeket nevelhet, de az SOS-Gyermekfalu Alapítvány irányelve szerint egy ember legfeljebb három-négy gyerek nevelésére alkalmas, mivel a nehéz sorsú gyerekekkel még többet kell foglalkozni, mint az átlagosakkal.