Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárminiszter: vízjogi engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák

2019-05-06 13:56:00

Vízjogi létesítési engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklése érdekében, a rendkívüli öntözési célú vízhasználat részeként - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán hétfőn. 

    Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban - fűzte hozzá.
    Az agrárminiszter azt mondta, a tavaszi vetés növekedését nagyban nehezítette, hogy februártól áprilisig a sokéves átlagnál 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott. A kormány ezért kiterjesztette az öntözési idényt, majd április 1-től elrendelte a tartósan vízhiányos időszakot, a gazdák pedig ennek köszönhetően tudnak díjmentesen öntözni - idézte fel.
    Nagy István hangsúlyozta: a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklődni látszanak a hétvégén hullott csapadékkal, de az esőzés sem vett le minden gondot a gazdák válláról.