Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elsüllyedt egy migránsokat szállító csónak Törökország partjainál, heten meghaltak

2019-05-04 09:02:00

Tizenhét emberrel a fedélzetén elsüllyedt péntek délután egy csónak az Égei-tenger török partjainál. A balesetben heten, két nő és öt gyermek meghalt - közölte a török parti őrség.

    A szerencsétlenség a Balikesir tartomány Ayvalik körzetéhez tartozó Ciplak-szigettől nyugatra történt, a görögországi Leszbosz szigetével szemben.
    A jelentés szerint a parti őrség öt bajba jutott embert, beleértve egy nőt, három férfit és egy gyermeket még ki tudott menteni a vízből. Öt eltűnt embert továbbra is keresnek, köztük a feltételezett embercsempészt - írták a hatóságok.
    Az utasok állampolgárságára a török sajtóbeszámolók sem tértek ki, ahogy egyelőre az incidens oka is ismeretlen. 
    A mentésben a parti őrség négy hajója és két helikoptere vett részt.
    Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban a Brüsszel és Ankara között 2016-ban kötött egyezség értelmében, amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket, jelentősen csökkent az átkelők száma.
    A 2019 és 2018 közötti illegális határátlépési kísérletek számában továbbra sincs jelentős eltérés. A török parti őrség idén január 1. és április 30. között 7081 Görögországba tartó menekültet tartóztatott fel, míg ez a szám a tavalyi év azonos időszakában 6572 volt.