Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy István: óriási az európai parlamenti választások tétje

2019-05-02 21:01:45

Az európai parlamenti választás óriási tétje, hogy olyan képviselőket választanak-e, akik a magyar gazdák érdekeit képviselik Brüsszelben vagy olyanokat, akik Brüsszel érdekeit akarják megvalósítani Magyarországon - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Jánoshalmán.

    Nagy István a Bács-Kiskun megyei városban a Gazdaországjárás helyi fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a közös uniós agrárpolitikából származó minden egyes eurócentnek és a nemzeti forrásból származó forintnak a gazdáknál van a helye. Hozzátette: ez a legigazságosabb elosztási forma az egész Európa lakossága számára, hiszen a támogatások nagy mértékben befolyásolják az élelmiszerárak alakulását.
    A magyar kormány számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely a földalapú támogatásokat 15, a vidékfejlesztési forrásokat 25 százalékkal csökkentené - hangsúlyozta a miniszter.
    Az uniós támogatások hozzájárulnak az agráriumban a beruházásokhoz, ahhoz, hogy a gazdák kiváló élelmiszert tudjanak termelni. Emellett segíti a vidék megmaradását, azt, hogy fiatalok apáik örökébe lépjenek - közölte Nagy István.
    A miniszter kifejtette, a kormány többlépcsős intézkedéssorozatról döntött az aszály kezelése érdekében. Kitágították az öntözési idényt, amely kezdetét áprilisról márciusra hozták előre, végét pedig szeptemberről októberre tolták ki. Az öntözési infrastruktúra fejlesztésére pedig - tíz esztendőn keresztül - évente 17 milliárd forintot hagytak jóvá.
    Az agrártárca vezetője elmondta, csütörtökön megjelent a rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet is, amely szerint a termelők tartósan vízhiányos időszakban bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, közvetlenül felszíni vízből 100 hektár nagyságot meg nem haladó területen, legfeljebb egy hónap időtartamig öntözhetnek. A felhasználható víz mennyisége legfeljebb 1200 köbméter hektáronként.
    Az ágazat versenyképességét javító lépések között említette a miniszter a közös osztatlan tulajdon kivezetését. Az erről szóló törvénycsomagot az agrártárca benyújtották a kormánynak.
    Az agrárkormányzat új hitellehetőséget kíván nyújtani a gazdáknak, amely alkalmas arra, hogy áthidalja a következő EU-támogatások megérkezéséig tartó időszakot - tudatta Nagy István. Hozzátette: a megalapozott üzleti tervvel rendelkező gazdálkodók beruházásainak megvalósítását tízéves lejáratú 0,5 százalékos kamatozású hitellel segítenék.