Gedeon napja van. | 2024.03.28

LMP: meg kell duplázni a termékek garanciaidejét

2019-05-02 14:38:00

Az Európai Zöldek és az LMP is megduplázná egyes termékek, különösen az elektrotechnikai termékek garanciaidejét, mert "igazi szeméttermelésnek" ítélik, hogy egyes eszközök csupán egy-két évig működnek - mondta csütörtöki tájékoztatóján az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) listavezetője. 

    Vágó Gábor kijelentette: nemcsak az egyes ember érdeke, hogy az eszközeit minél tovább használhassa, hanem globális érdek is. "Nem kell a bóvli" - mondta az ellenzéki politikus. 
    Hozzátette, mindenki tapasztalta már, hogy telefonja csak addig működött, amíg a gyártó piacra nem dobta az új szériát. A globális nagyvállalatok szerinte kihasználják, hogy az unió alacsony garanciaidőt szabott. 
    A politikus arra az újságírói felvetésre, hogy egy felmérés szerint a fővárosiak teljes ellenzéki összefogást szeretnének az önkormányzati választáson, azt felelte: az LMP évek óta a legszélesebb körű együttműködést szorgalmazza, de "sajnálatos módon vannak olyan baloldali pártok, amelyek könyöklőharcnak használják az együttműködési tárgyalásokat". Furcsállják, hogy az előválasztással kapcsolatos tárgyalásra nemrég nem ment el "az MSZP és csatolt részei" - fűzte hozzá. 
    Vágó Gábor arról is kérdést kapott, hogy miután Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra a felvetésre, hogy nő a kormánypártok támogatottsága, úgy válaszolt: "sok a patkány Magyarországon", Stummer János Jobbik-alelnök nemrég disznónak nevezte a nagyobbik kormánypárt politikusait. Vágó Gábor kijelentette: a politikai ellenfelek dehumanizálása olyan szintre vitte a magyar közbeszédet, ami tűrhetetlen Európában. Szerinte ezt a választók is tudják, így kérdésként tette fel, vajon beszavazzák-e az EP-be annak a pártnak a kampányfőnökét, aki patkánykormányról beszél. 
    Matteo Salvini olasz belügyminiszter magyarországi látogatására reagálva kijelentette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Salvini csupán a migráció problémájának a fenntartásában ért egyet, javaslataik a migrációs válság kezelésére szöges ellentétben állnak. Míg Salvini el akarja osztani a menekülteket, Orbán Viktor nem akarja ezt. Ugyanakkor mindketten a "Putyin-franchise" képviselői - fogalmazott -, mindketten azt a receptet követik, amit Oroszországból vettek át, és arról szól, hogy le kell építeni a demokratikus intézményrendszert és kiépíteni egy oligarcha-hálózatot. 
    Az LMP egy friss kutatás szerint jelenleg 4 százalékon áll. Erre a felvetésre Vágó Gábor úgy felelt: az emberek a klímaváltozást fontos kérdésnek tartják, az LMP-re leadott szavazat pedig a legbiztosabb szavazat annak megállítására. Hozzátette: eddig a Medián volt a legmegbízhatóbb kutató, amely nemrég 6 százalékra mérte az LMP-t a biztos pártválasztók körében.