Csongor napja van. | 2024.04.16

Számos nyomozás indult szabálytalanság gyanújával Isztambulban a török helyhatósági választás után

2019-05-02 14:08:00

A március 31-ei török helyhatósági választást követően 32 különböző nyomozás indult szabálytalanság gyanújával Isztambulban, ahol a továbbra sem hivatalos végeredmény szerint az ellenzéki jelölt szerezte meg a főpolgármesteri széket - jelentette csütörtökön az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

    A beszámoló alapján a főügyészség az eljárások keretében több mint száz szavazatszámláló bizottsági elnököt és tagot idézett be vallomástételre. Eddig tíz embert hallgattak meg. A vizsgálatok a metropolisz ázsiai felén fekvő Maltepe, Atasehir és Kadiköy kerületeket érintik.
    A szavazatszámlálás és az adatbevitel közben történt állítólagos szabálytalanságokkal kapcsolatban a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint választási szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) tett panaszt, míg az említett isztambuli kerületek választási bizottságai szavazatszámlálás során megvalósított bűncselekmény gyanújával tettek feljelentést.
    Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, rendkívül kiélezett verseny zajlott a nagyváros vezetéséért.
    A legfőbb ellenzéki tömörülést, a kemalista Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg az AKP-s jelölt, Binali Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni.
    Az AKP - már akkor is szabálytalanságokra hivatkozva - közvetlenül a választás után fellebbezett az eredmény ellen. Miután Isztambul több kerületében újraszámolták a voksokat, a szavazatkülönbség közel a felére csökkent.
    Imamoglu folyamatosan követelte a megbízólevélét, amelyet végül április 17-én Isztambul tartomány választási tanácsától vett át. Bár az eredmény több mint egy hónappal a választás után sem hivatalos, Imamoglu két hete a város főpolgármestereként tevékenykedik.
    Egy nappal korábban ugyanis, április 16-án a török kormánypárt szervezett szabálytalanságokra hivatkozva "rendkívüli fellebbezés" formájában a helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK). A törvény értelmében ahhoz, hogy az YSK megkezdhesse az AKP "rendkívüli fellebbezésének" vizsgálatát, Imamoglunak át kellett vennie a megbízólevelét. A választás hivatalos végeredményét az YSK-nak kell majd közzétennie. A testület várhatóan hétfőn kezdi meg az ügy kivizsgálását.
    Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: amennyiben a CHP úgy gondolja, hogy maradjon ott mégis a kétség "a levegőben", ha már egyszer az ő javukra billent a mérleg, akkor az AKP-nak nincs több mondanivalója.
    A helyhatósági választás kimenetelét a közvélemény fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Isztambulnak továbbá azért is jelképes súlya van, mert Recep Tayyip Erdogan török 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere,és akkoriban alapozta meg népszerűségét.