Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kuba-ellenes amerikai szankciók alkalmazása nemzetközi kötelezettségek megsértését jelenti

2019-05-02 13:18:00

A Kuba elleni amerikai szankciókat szigorító Helms-Burton-törvény teljes körű aktiválása az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok között 1997-ben és 1998-ban létrejött megállapodásokban vállalt kötelezettségek megsértését jelenti - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

    Mogherini nyilatkozatában aláhúzta, az Európai Unió mély sajnálatát fejezi ki a törvény alkalmazása miatt, amely "szükségtelen súrlódáshoz fog vezetni, és aláássa a transzatlanti partnerségbe vetett bizalmat és annak kiszámíthatóságát".
    Mint közölte, az EU úgy véli, hogy az egyoldalú korlátozó intézkedések területen kívüli alkalmazása ellentétes a nemzetközi joggal, és az unió "minden lehetséges intézkedést meg fog tenni" a Helms-Burton-törvény hatásainak kezelésére, beleértve azokat is, amelyekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai jogosítják fel. Kilátásba helyezte Mogherini azt is, hogy alkalmazni fogják az unió blokkoló intézkedésekről szóló rendeletét, amely lehetővé teszi az uniós gazdasági szereplők számára, hogy kártérítést követeljenek az Egyesült Államok által bevezetett szankciókból eredő káraikért, és megtiltja, hogy az unióból eleget tegyenek ezeknek a szankcióknak.
    Az Európai Unió továbbra is együtt fog működni azon nemzetközi partnereivel, akik szintén aggályaiknak adtak hangot ebben az ügyben - tette hozzá a főképviselő.
    Az Egyesült Államokban 1996-ban elfogadott Helms-Burton-törvény megadta a jogot arra, hogy a korábban államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert indíthassanak. E törvény végrehajtását azonban - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. A Trump-kormányzat most lényegében e felfüggesztés meghosszabbítását szüntette meg.
    A büntetőintézkedéseket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter április közepén jelentette be. A döntés azokra a külföldi vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a kubai vezetés által 1959-ben államosított amerikai tulajdonú gyárakban, üzemekben vagy ezek területén - például egykori dohánygyárakban vagy szállodákban - tevékenykednek.