Emma napja van. | 2024.04.19

Sajtóértesülés: a Fehér Ház 4,5 milliárd dollárt kér a határon kialakult válság kezelésére

2019-05-02 08:44:00

A Fehér Ház 4,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól, hogy enyhíthesse a Dél-Amerikából nagy számban érkező menedékkérők miatt az amerikai-mexikói határon kialakult válsághelyzetet - jelentette szerdán több amerikai médium, kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

    A Fehér Ház a déli határok mentén kialakult "humanitárius és biztonsági válság" enyhítésére, sürgősséggel kérte az összeget.
    A sajtóértesülések szerint a pénzből a kormányzat egyetlen centet sem szán a Donald Trump elnök által kilátásba helyezett falépítésre, az összeget teljes egészében a migránsok szállítására, élelmezésére, elszállásolására, orvosi kezelésére, valamint a róluk gondoskodók fizetésére fordítják majd.
    Az AP amerikai hírügynökség információi szerint ha a belbiztonsági minisztérium nem jut hozzá a kért összeghez, rövid időn belül kifogy anyagi erőforrásaiból.
    "A helyzet minden egyes nappal riasztóbb, a szövetségi hatóságok egyre kevésbé képesek megbirkózni vele" - idézte a The Wall Street Journal a neve elhallgatását kérő egyik tisztségviselőt. Az illető azt is elmondta: a hatóságok arra számítanak, hogy a déli határokra érkező, a szegénység és az erőszak elől menekülő menedékkérők száma az év végéig az egymilliót is meghaladja majd.
    Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbiakkal ellentétben tavaly óta elsősorban kisgyermekes családok érkeznek az Egyesült Államok határához. A vám-, és határőrizeti szerveknek csak a keddi napon 424 emberről kellett gondoskodniuk, többségükben gyermekes családokról.
    Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter kedden a képviselőház egyik albizottságának meghallgatásán azt mondta: a tárca kifogyóban van a pénzből. Bejelentette, hogy pótlólagos forrásokat fog kérelmezni, de nem részletezte, hogy mikor és mennyit.
    Russell Vought, a Fehér Ház költségvetési hivatalának helyettes igazgatója - szintén kedden - levelet intézett Nancy Pelosi házelnökhöz, és arról tájékoztatta őt, hogy a határon súlyosbodó válság miatt a szövetségi kormány egyre nehezebben tudja ellátni a feladatát.