Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csökkentették Ukrajnában a gáz árát a lakossági fogyasztóknak

2019-05-01 18:01:00

Csökkent május 1-jétől Ukrajnában a gáz ára a lakossági fogyasztók számára, a korábbi ezer köbméterenkénti 8550 hrivnyáról, azaz körülbelül 91 260 forintról 8247 hrivnyára, mintegy 88 ezer forintra.

    A kormány április végén állapodott meg a Naftohaz ukrán állami gázvállalattal a lakossági gázár mérsékléséről, tekintettel arra, hogy csökkent a földgáz ára az európai piacokon. 
    A megállapodás értelmében módosították az árképzést is. Eszerint ha a földgáz piaci ára az ipari felhasználók számára a 2018. október 19-ei kormányrendeletben meghatározott szint alá csökken, akkor csökkentik a lakossági fogyasztói árat, viszont ha ahhoz képest magasabb lesz, akkor nem változtatnak azon.
    Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötött megállapodásában Ukrajna vállalta: felemeli a lakossági gáz árát 2019. május 1-jétől újabb 15 százalékkal, 2020-tól pedig a piaci szintig. 
    Az ukrán jegybank viszont legutóbbi előrejelzéseiben a 15 százalékos gázáremelést május helyett idén őszre prognosztizálta. 
    Legutóbb tavaly november 1-jétől hajtott végre az ukrán kormány nagy arányú lakossági gázáremelést. Akkor emelte meg a korábbi árat 23,5 százalékkal, ezer köbméterenként 8550 hrivnyára, eleget téve az IMF elvárásainak.  
    Az intézkedés komoly lakossági felháborodást váltott ki, a lakossági gázár csökkentése pedig egyik vezető témája volt az év elején beindult elnökválasztási kampánynak. 
    Az IMF tavaly decemberben hagyott jóvá egy 14 hónapra szóló 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet, amelynek első, 1,4 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban át is utalta. 
    Az új készenléti hitelkeret a 2015-ben elindított 17,5 milliárd dolláros négyéves IMF-program kiváltása, mivel annak lejárt a határideje. Egyébként abból a négy év alatt Ukrajna csak 8,7 milliárd dollárt tudott több részletben felvenni.