Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jótékonysági orgonaestet tartanak a szegedi fogadalmi templomban

2019-04-29 14:30:00

Jótékonysági orgonaestet tartanak pénteken a szegedi fogadalmi templomban, a hangverseny bevételével a párizsi Notre-Dame újjáépítését támogatják - tájékoztatta a szervező szeged-belvárosi plébánia az MTI-t.

    A műsorban francia zeneszerzők orgonadarabjai hallhatók Bogáthy Júlia, Kuzma Levente, Kuzma-Vojtovics Tímea, Nagy Péter, Perneczky Balázs,valamint Simon Bálint előadásában.
    A szegedi dóm építését a várost romba döntő 1879-es nagy árvizet követően a megmenekülésért fogadalomból határozták el a település vezetői. Az árvizet követő újjáépítést páratlan mértékű nemzetközi összefogás segítette, melyben a franciák is jelentős szerepet játszottak, a gyűjtés védnöke az akkor már Párizsban élő festőművész, Munkácsy Mihály volt. Szeged újjáépítéséért az első jótékonysági hangversenyt Párizsban rendezték, alig két héttel az 1879. március 12-i katasztrófa után, március 30-án.
    A Notre-Dame gótikus épületében, a francia főváros egyik jelképében április 15-én a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.