Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek a szexuális erőszakkal gyanúsított afgán férfi ellen

2019-04-29 11:05:00

Vádat emeltek a szexuális erőszakkal és szeméremsértéssel gyanúsított afgán férfi ellen.

    Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: végrehajtandó szabadságvesztést indítványoznak a férfival szemben.
    A vádirat szerint a vádlott - egy 19 éves, külföldi állampolgár - az V. kerület, József Attila utcában dolgozott egy gyorsétteremben. 2018. szeptember 9-én, hajnali 2 óra körül egy a belvárosban szórakozó nő megkérte, hogy engedje meg a gyorsétterem mosdójának használatát. A vádlott a személyzeti mosdóhoz kísérte a sértettet, majd az ajtó előtt várakozott, miközben több alkalommal megpróbált benyitni a helyiségbe. Mikor a nő ki akart jönni, a férfi belépett a mosdóba, és annak ajtaját belülről kulcsra zárta, a kulcsot pedig kivette a zárból. A vádlott ezt követően közel lépett a sértetthez, és kényszerítette, hogy csókolja meg, azt ígérte, hogy utána kiengedi. A kényszerhelyzetben lévő nő a kérésnek eleget tett, azonban a vádlott folytatta erőszakos cselekményét és szexuálisan bántalmazta a sértettet, ezt követően engedte csak ki. 
    A sértett egy a gyorsétterem előtt tartózkodó embertől kölcsönkért mobiltelefonról értesítette a rendőrséget. Ezt látva a vádlott elmenekült a helyszínről.
    A vádiratnak tárgya még két 2018. júniusi, az éjjeli órákban a VII. kerületben egyedül közlekedő nők sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény is. A vádirat szerint a 19 éves férfi egyszer a nemi a szervét vette elő, a másik alkalommal pedig akarata ellenére átkarolta és fogdosta a sértettet.
    Az V. kerületi rendőrkapitányság nyomozói, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, az Interpol Magyar Nemzeti Irodával és az ügyészséggel együttműködve, európai elfogatóparancs útján kapták el a férfit.
    Az V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfi ellen szexuális erőszak bűntette és két rendbeli szeméremsértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.
    A vád szerinti bűncselekmények büntetési tételének felső határa - a halmazati szabályok alapján - tíz évig terjedő szabadságvesztés. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A vádlott letartóztatásban van - olvasható a közleményben.
    A Magyarországon oltalmazott státuszban lévő afgán férfit az osztrák rendőrök fogták el tavaly szeptember 10-én késő este Ausztriában, Linz környékén egy Frankfurtba tartó vonaton.