Rudolf napja van. | 2024.04.17

Felújítják az iregszemcsei református templomot

2019-04-27 09:54:33

Felújítják az iregszemcsei református templom tetőszerkezetét, a dél-dunántúli régió egyik legnagyobb befogadóképességű egyházi épületének tornyát vörösrézzel fedik le.

    Az eredeti állapotnak megfelelően újítják fel a tornyot, egyben kicserélik a tetőszerkezet elkorhadt deszkáit - mondta Harsányi Béla, az iregszemcsei gyülekezet lelkésze az MTI-nek. A hajó tetejét terra cseréppel burkolják, és korszerűsítik a villámvédelmi rendszert is. A felújítás után megszűnik a templom beázása - tette hozzá.
    A szeptemberben befejeződő munkát az Emberi Erőforrások Minisztériuma 30 millió forinttal támogatja.
    Az 1863-ban épült, romantikus stílusjegyeket viselő templom bár nem műemlék, méretei ismertté tették; tornya 48 méter magas, és két karzatos belső terében 1350 ülőhely van.
    Iregszemcsén a 17. század közepén alakult meg a református gyülekezet, az első anyakönyvi bejegyzés 1647-ből származik. Az 1700-as években épült első templom romjai ma is megtalálhatóak a jelenlegi épület mellett.
    Az egyházfenntartók száma száz körül van a településen, a templomot azonban csak nyolc-tíz hívő látogatja vasárnaponként - mondta a lelkész. A templomban nincs fűtés, ezért csak húsvéttól adventig tartanak ott istentiszteleteket.
    A kiváló akusztikájú épület egyik karzatán Angster orgona működik, a templom falai között rendszeresen rendeztek komolyzenei hangversenyeket.