Auguszta napja van. | 2024.03.29

AM: az alma- és meggytermelők pozícióját erősíti a felvásárlás kötelező szerződésbe foglalása

2019-04-26 13:01:00

Az Agrárminisztérium (AM) számára kiemelten fontos az alma- és meggytermelő gazdálkodók kiszámítható értékesítési környezetének megteremtése, ezért fontos lépés a termelők pozícióját erősítő, ezen gyümölcsök felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése - közölte az agrártárca pénteken az MTI-vel. 

    Az AM közölte: a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény vasárnaptól hatályos módosítása szerint az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni. 
    Ezen kívül azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát kötelesek lefedni szerződésekkel. A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség. 
    A szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható, és a rendelkezések betartásának ellenőrzése is szigorodik - tették hozzá. 
    Közölték: a feldolgozásra szánt alma és meggy értékesítését még az átadás előtt kell szerződésbe foglalni és a szerződésnek kötelezően kell tartalmaznia árat vagy olyan képletet, amely alapján az ár egyértelműen kiszámítható. 
    Az európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók, vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását - jelezték a közleményben. 
    Hozzátették, hogy az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalt kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében indokolt előírni a szerződések írásba foglalását, hasonlóan a meggynél már korábban bevezetett szabályhoz.
     A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt "napi árral" kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak - közölte az AM.