Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trócsányi: az EU akkor versenyképes, ha tagállamai megőrzik versenyképességüket

2019-04-25 15:50:00

Az Európai Unió csak akkor lehet versenyképes, ha tagállamai megőrzik és erősítik versenyképességüket - jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Szegeden.

    Trócsányi László a Europe Direct Szeged és az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation - EPLO) konferenciáján azt mondta, Európa gazdasági ereje tagállamai gazdasági erejében, politikai ereje tagállamai politikai elkötelezettségében nyilvánul meg. Hozzátette: ez állandó koordinációt igényel, amelynek színteréül az európai intézmények szolgálnak.
    Trócsányi László leszögezte, a megfelelő jogi környezet a befektetők számára alapvető fontosságú. A jognak segítenie kell, nem gátolnia a gazdasági fejlődést, ezért tekinti fontos feladatnak az EU a bürokráciacsökkentést és a deregulációt.
    Az elmúlt évek hazai lépései közül a miniszter kiemelte a választottbíráskodásról szóló törvényt, amely alkalmas arra, hogy új lendületet kapjon a jogvitarendezésnek ez a módja Magyarországon.
    A magyar versenyképességet segíti az is, hogy - nemzetközi példák alapján - a legfontosabb kódexek már elérhetők angol nyelven. Ez a munka folytatódik újabb törvények fordításával - közölte a politikus.
    A miniszter hangsúlyozta, a fizetségképtelenségi jog szorosan összefügg a versenyképességgel. Amíg egy cég alapítása néhány perc, a megszüntetése hosszú folyamat - tette hozzá.
    Az új szabályozás előkészítése már folyik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szakértőinek bevonásával. Az új törvény egyik fontos célja, hogy elősegítse a fizetési nehézségekkel küzdő, de működőképes cégek reorganizációját.
    Trócsányi László úgy fogalmazott, rendkívül érzékeny kérdés, hogy milyen legyen a viszony a harmadik országból érkező befektetésekkel. Az unió igyekszik megvédeni saját belső piacát, ugyanakkor szükség van a globális szereplőktől érkező befektetésekre, amelyekért verseny folyik a világban. Vannak azonban olyan stratégiai ágazatok, amelyekben rendkívül fontos a befektetések kontrollja - mondta.