Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: valószínűleg nem Oroszország oldja meg az észak-koreai atommentesítést

2019-04-25 10:30:00

Előreláthatóan nem Oroszország oldja meg az észak-koreai atommentesítést - mondta Salát Gergely Korea-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vlagyivosztoki találkozója azt jelzi, hogy az Egyesült Államok és Kína mellett Oroszország is fontos szereplővé szeretne válni a rendezésben. Az észak-koreai rezsim számára az Egyesült Államok az igazán fontos partner, Oroszországnak csak mellékszerep jutott. Ettől függetlenül az orosz-észak-koreai találkozó fontos, kisebb döntések születhetnek a rezsimet sújtó szankciók kijátszására vagy - ami nagy sikert jelenthetne Oroszországnak - felújíthatják azokat a hatoldalú tárgyalásokat, amelyek a 2000-es években zajlottak - fejtette ki.
    Kim Dzsong Un oroszországi látogatása segíthet Moszkvának és Phenjannak megérteni azt, hogy miként lehetne elérni a rendezést a Koreai-félszigeten - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, amikor csütörtökön Vlagyivosztokban fogadta az észak-koreai vezetőt. Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit. Putyin és Kim első találkozója a vlagyivosztoki Russzkij szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen zajlik. Észak-koreai vezető legutóbb 2011-ben járt Oroszországban.