Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-04-23 17:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Európa időjárását két hatalmas légköri képződmény alakítja: a belsejével a Skandináv-félszigettől a Fekete-tengerig húzódó anticiklon - területén napos, száraz az idő -, valamint az Atlanti-óceántól a Vizcayai-öblön át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódó, többközéppontú ciklonrendszer. Utóbbi térségben többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk jelentős részén általában 17 és 24 fok között alakul, a Skandináv-félsziget és Oroszország északi részén mérnek ennél lényegesen alacsony értékeket. A Kárpát-medence fölött ma okklúziós front vonul át csapadékával, majd szerdán már szárazabb, több fokkal melegebb levegő áramlik térségünkbe.
    
    Előrejelzés az ország területére kedd estig
    -------------------------------------------

    Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor. Éjszaka egyre kevesebb helyen valószínű csapadék, délnyugat felől a felhőzet is szakadozni kezd, északkeleten azonban borult marad az ég, és arrafelé még reggel is eshet. Szerdán délelőtt északkeleten is csökken a felhőzet, kisüt a nap, majd országszerte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és főként a Dunántúlon alakulhat ki délutántól szórványosan zápor, néhol zivatar. A délkeleti szelet nagy területen erős lökések kísérik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 20 és 25 fok között várható, az Északi-középhegység környezetében lehet ennél egy-két fokkal hűvösebb.