Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zelenszkij folytatni akarja a donyecki válság rendezésére hivatott minszki folyamatot

2019-04-22 09:02:00

Volodimir Zelenszkij, az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi második fordulójának várható győztese esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy folytatni akarja a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőinek tanácskozásaiból álló minszki folyamatot és a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével folytatott tárgyalásokat.

    "Mindenképpen a normandiai formátumban fogunk cselekedni, folytatjuk a minszki folyamatot, de megújítjuk" - mondta, utalva arra, hogy az utóbbi esetében személycseréket tervez végrehajtani a Kijevet képviselő delegációkban. "Feltétlenül folytatjuk a minszki irányvonalat, és végigvisszük annak érdekében, hogy fegyvernyugvást érjünk el" - mondta. Hangsúlyozta: az ugyanis a legfontosabb, hogy a katonák élve térjenek vissza a kelet-ukrajnai frontról. 
    Kiemelte, hogy csapata számára elsődleges fontosságú feladat az Oroszországban, illetve az orosz megszállás alatti területen fogságban lévő minden ukrán kiszabadítása, a hadifoglyokat is beleértve. Elmondta, hogy beszélt a Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szüleivel. "Mindent megteszek, hogy hazahozzuk őket" - tette hozzá. 
    Zelenszkij elmondta továbbá, ő és csapata "nagyszabású információs háborút indít, hogy befejezzék a Donyec-medencei háborút". Mint azt megígérte, az ezzel kapcsolatos részleteket hamarosan nyilvánosságra hozzák. Most csak annyit árult el, hogy "nagyon kreatív ötleteik vannak", amelyek megvalósításához kérik majd az újságírók és bloggerek segítségét is. 
    Beszélt arról is, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfő már telefonált neki, és gratulált a győzelméhez, valamint felajánlotta segítségét. "Ez nagyszerű, egyesítjük Ukrajnát" - tette hozzá Zelenszkij. 
    Újságírói kérdésre válaszolva utalást tett arra, hogy az általa tervezett személycserék egyik érintettje Jurij Lucenko főügyész, de - mint fogalmazott - "nem csak ő". Más tisztségviselőt azonban egyelőre nem volt hajlandó megnevezni.