Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fülöp Attila: jelentősen nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

2019-04-18 18:01:00

Jelentősen, csaknem két és félszeresére nőtt 2010 óta a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Tabon.

    Fülöp Attila a Somogy megyei városban az Erfo (Első Rehabilitációs Foglalkoztató) Nonprofit Kft. új épületének átadásán hozzátette: ma a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája 42 százalék, míg 2010-ben csupán 18 százalék volt.
    Hangsúlyozta, hogy 2019. január 1-jétől minden piaci cég a minimálbér kétszereséig járulékmentesen foglalkoztathat fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű embereket.
    Úgy fogalmazott: ez akkor fog nagyobb számban megvalósulni, ha a gazdasági vezetők látnak a tabi fejlesztéshez hasonló példákat, és elhiszik, hogy akik itt dolgoznak, valódi értéket állítanak elő.
    Az államtitkár méltatta az Erfo, a Főkefe és a Kézmű Nonprofit Kft. misszióját, amit a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása terén végeznek, illetve azoknak az akkreditált cégeknek is köszönetet mondott, amelyek összesen 31 ezer ilyen embernek adnak munkát. Az érintett társadalmi csoport esetében is az önálló élet legfontosabb alapja, hogy önálló jövedelmük legyen - mondta.
    Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: az Erfo Kft. új tabi üzeme azt bizonyítja, hogy a kormány számára fontosak a megváltozott munkaképességűek, a vidék fejlesztése és a foglalkoztatottság bővítése.
    Csizi Péter, az Erfo, a Kézmű és a Főkefe Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a három cég jelenleg országszerte 70 településen 135 üzemben több mint kilencezer embert foglalkoztat. Hozzátette: a cél az, hogy minél több ember a lakókörnyezetében dolgozhasson. Tabon eddig hely hiányában nem tudták fogadni az összes jelentkezőt.
    Schmidt Jenő (Fidesz-KDNP), a város polgármestere arról számolt be, hogy a 250 négyzetméter hasznos alapterületű épületet az önkormányzat adta bérbe az Erfo Kft.-nek, a cég által végzett 15 millió forintos felújítást ugyanakkor beszámítják a bérleti díjba. Az épület három helyiségében varrodát alakítottak ki, ahol 37 megváltozott munkaképességű ember dolgozik.