Emma napja van. | 2024.04.19

Jakab István: rajtunk múlik, hogy milyen lesz az új Európai Parlament összetétele

2019-04-17 09:45:00

Rajtunk múlik, hogy milyen lesz az új Európai Parlament, az új Európai Bizottság és az új mezőgazdasági bizottság összetétele - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke kedden a gazdák számára indított országjárás szigetszentmiklósi állomásán. 

    Jakab István úgy fogalmazott, hogy az uniós törekvések és a források elosztási tervének megismerése után egyértelmű a migrációs alap megháromszorozásának szándéka. Mint rámutatott, jelentős, a mezőgazdaságot érintő elvonásokról van szó. A vidékfejlesztés esetében ez 26-27 százalékos - amit tovább súlyosbít, hogy ezen források több mint 30 százalékát környezetvédelmi beruházásokra kívánják felhasználni -, a területalapú támogatásokból 15-16 százalékot szándékoznak elvonni, s mindezt elsősorban "a migránsok ellátására és az általuk okozott cselekmények felszámolására akarják felhasználni". A Magosz elnöke elfogadhatatlannak nevezte ezt. 
    Jakab István felidézte, hogy a Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyben a vidéken élők aláírásukkal erősíthetik meg, hogy nem értenek egyet a források ilyen felhasználásával, a jelenlegi támogatások megvonásával és a bürokrácia növelésével. Hozzátette: a petíciót aláírók száma jelenleg meghaladja a 165 ezret. Jakab István beszámolt arról is, hogy az akcióhoz kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is csatlakozott, s a cél, hogy az új Európai Parlament megalakulásáig minimum 200 ezer aláírás gyűljön össze.
    Az agrárium helyzetét jellemezve felidézte, hogy az ágazat emelkedő pályára állt, az agrárkibocsátás a másfélszeresére nőtt az elmúlt nyolc évben, az agrárexport 5,8 milliárd euróról 8,9 milliárdra emelkedett, aminél lényeges, hogy nem a volumen növekedett, hanem magasabb hozzáadott értékkel, magasabb árral érték el. 
    A vidékfejlesztési források - 1300 milliárd forint - több mint 50 százalékát beruházásokra fordították, s ennek 80 százaléka a kis- és közepes vállalkozásokat érintette. Jelezte azt is, nagyon intenzív fejlesztés zajlik az élelmiszer-ipar területén is.
    A jelenlegi uniós pénzügyi ciklust jellemezve kiemelte, hogy a kormány jól tárgyalt annak idején, és jelentős támogatásokat tudott elérni, a támogatások azonban nem könyöradományt jelentenek, hanem jogszerűen járnak, "nemcsak forrásokat veszünk igénybe, hanem be is fizetünk ebbe a kasszába". 
    A Magosz elnöke a gazdákat megszólító országjárást fontos és érdemi párbeszédnek nevezte, amelyben információkat adnak és információkat kapnak, és úgy vélte, hogy a szakma, a vidék összefogott és érdemben dolgozik együtt a kormánnyal annak érdekében, hogy sikeres és élhető vidék legyen Magyarországon.
    Jakab István közölte azt is, hogy az aszály okozta helyzetre tekintettel a Magosz kedden kezdeményezte a kormánynál, hogy bejelentés alapján, azonnali hatállyal, hektáronként 120 köbméter öntözővíz felhasználására legyen lehetőség kármentés, kárelhárítás alapján. Kiemelte: ez egy hónap időtartamra vonatkozik, s ez alatt az idő alatt lehetőség nyílik a vízjogi engedély megszerzésére, ami hosszadalmas, lerövidítve is közel 30 napot igényel. Hozzátette: reményeik szerint a szerdai kormányülésen napirendre kerül a javaslat.
    Bóna Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy bár az M0-s autóút és főváros közelségének köszönhetően hatalmas ipari fejlődés történt, a mezőgazdaság ma is meghatározó a térségben.