Auguszta napja van. | 2024.03.29

Benkő: a gyorsan változó biztonsági környezetben nagy jelentősége van a tudománynak

2019-04-16 13:15:00

Napjainkban a bennünket körülvevő biztonsági környezet radikálisan és gyorsan változik, az új kihívásokkal történő küzdelemben pedig nagy jelentősége van a tudománynak - mondta a honvédelmi miniszter a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) had- és rendészettudományi szekciójának megnyitóján kedden Budapesten.

    Benkő Tibor a rendezvénynek helyet adó Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán kiemelte, lépést kell tartani a világ változásaival, sőt egyes területeken elébe is kell menni a változásoknak, mindig valami újat kell alkotni, ehhez pedig folyamatosan tanulni kell.
    A mai fiatalok boldogulását az élethosszig tartó tanulás biztosítja, az idei OTDK-ra beérkezett majdnem 170 pályamunka pedig azt mutatja, hogy nagyon aktív hallgatói állomány van Magyarországon - tette hozzá a miniszter.
    Kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek keretében a legkorszerűbb technikai eszközöket szerzik be, és megteremtik a kutatás, a fejlesztés és az innováció alapjait.
    Ennek részeként központot hoztak létre a kiberkutatáshoz és elindították a digitális katona programot - fűzte hozzá Benkő Tibor.
    Réger Mihály, az egyetem rektora köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a 140 éve alapított intézmény elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ezért nagy megtiszteltetés, hogy a had- és rendészettudományi szekciót vendégül láthatják.
    Elmondta azt is, hogy a 90-es évek elején fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a Bánki Donát Műszaki Főiskola a hagyományos gépészmérnöki képzés mellett más területeken is indítson képzéseket, így jött létre a biztonságtudományi képzés.
    Az egyetem korábbi közleménye szerint az OTDK-n idén először szervezetten vesznek részt olyan magyarországi és külhoni középiskolások, akik felsőoktatási intézményi konferenciákon vagy egyéb tudományos fórumon mutatták be kutatási eredményeiket, és az OTDK-ra jelölést szereztek.