Andrea napja van. | 2024.04.18

Palkovics László: erősíteni kell a szerbiai felsőoktatási kapcsolatokat

2019-04-16 12:16:00

Magyarország szeretné megerősíteni a szerbiai felsőoktatást, elsősorban a műszaki, informatikai, gazdálkodástudományi területen - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán kedden. 

    A miniszter a szerb és a magyar kormány hétfői együttes szabadkai üléséről szólva elmondta: kiemelten kezelik a vajdasági gazdaságfejlesztési program folytatását, és ennek részeként szeretnék tovább erősíteni a szerbiai felsőoktatást. 
    Jelezte: elsősorban a műszaki, informatikai, gazdálkodástudományi területen szeretnének "határozottabb jelenlétet". Mint mondta, már ma is vannak közös képzések, de ezeket szeretnék megerősíteni, például ottani egyetemekkel együttműködve, vagy magyar egyetem létrehozásával. 
    A miniszter szólt arról is, hogy a közös kormányülésen az egyik kiemelt téma a közlekedésfejlesztés volt. A Belgrád-Budapest vasútvonallal kapcsolatban elmondta, az stratégiai beruházás, Magyarország ugyanis szeretne részesülni a Kína és az Európa közötti áruforgalomból. Elmondta azt is, hogy a pályázók április elején beadták a pályázati anyagokat, és várhatóan a jövő héten, április 25-26-án jelentik be a pályázat eredményét Kínában. 
    Palkovics László hozzátette, tárgyaltak a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztéséről is, hogy a két ország határán élők lényegesen könnyebben közlekedhessenek. Emellett - tette hozzá - a vonalat tehermentesítőként szeretnék használni a Belgrád-Budapest vasútvonal építése idején, így az építkezés hamarosan megkezdődik. 
    A miniszter vendége volt a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának is, ott egyebek mellett arról beszélt, megállapodást írtak alá a szerbekkel a Tisza hajózhatóságának javításáért.